FI PREGATITA SA LUCREZI CA BONA
A fi bona nu inseamna ca apari la usa si te apuci sa ai grija de copil. TrebuIe sa te pregatesti cu seriozitate. In primul rand trebiue sa afli ce asteapta parintii de la tine si ce au nevoie copiii. Acest lucru este valabil si daca este prima data cand iei contact cu familia dar si daca ii cunosti de mult timp.
Cea mai buna modalitate de a face asta este stabilirea unei intalniri speciale pentru acest scop, in casa copilului, cu cateva zile inainte de a incepe lucrul efectiv. Daca nu se poate realiza asta vino cu cel putin o ora mai devrame in prima zi de lucru pentru a te asigura ca obtii toate informatiile necesare. Iata cateva subiecte obligatorii pentru discutie.
-Asteptarile – Ce asteapta exact parintii de la tine ca bona? Fiecare familie are propria ideee legata de atributiile de bona. Deci este important sa afli daca vor sa gatesti masa copilului, sa il scoti la plimbare, sa ai grija de animalul de companie in acelasi timp, sa raspunzi la telefon, sa speli rufe.
-Daca parintii pleaca pentru un timp scurt, tu trebiue doar sa supraveghezi copilul si sa-i asiguri siguranta.
-Daca sunt plecati toata ziua si toata noaptea va dori sa faceti multe lucruri cum ar fi sa preparati masa, sa ajutati la teme si sa culcati copilul.
Stilul - Cand discutati cu parintii cautati sa descoperiti care este stilul, au reguli clare in raportarea la copil sau lasa lucrurile sa vina de la sine? ora de culcare 7 inseamna exact 7 sau in jurul orei 7.
Contacte – Asigurati- va ca aveti numerele importante de telefon de la parinti si asezati-le undeva langa telefon pentru a putea suna rapid. Asigurati- va ca parintii va spun in ce situatii sa sunati sau nu.
Politia, pompierii salvarea - Asigurati-va ca aveti numerele de telefon sau daca exista un numar general pentru urgente in zona respectiva cum ar fi 112. Daca se produce un eveniment grav sau un accident serios sunati intai la 112 si apoi parintii pentru ca intervetia sa se produca cat mai repede posibil. Apoi daca sunteti in siguranta sunati obligatoriu si parintii.
Dieta - Cand este programata masa copilului si in ce consta? Exista feluri de mancare pe care nu le poate primi? Are alergii? Care este atitudinea parintilor cu privire la gustarile dintre mese?
Medicamente - Copilul are un tratament? Este atributia ta sa le administrezi? Care este orarul si cantitatea prescrisa?
Baia – parintii vor ca tu sa imbaiezi copilul? Ar trebui ca baia sa faca parte din ritualul de culcare al copilului? Ce produse de baie folosesti? Ar trebui sa ajuti copilul sa se spele pe dinti? Pentru un copil mic riscul de inec este foarte mare si multi parinti nu vor lasa bona sa faca baia copilului. Atunci cand copiii sunt mai mari si pot sa isi faca baie si singuri, nu uita sa intrebi ce asteapta parintii de la tine.
Povestile – copilul este obisnuit sa i se spuna povesti ? Care sunt cartile lui favorite? Unde i se citesc povestile? Intr-un fotoliu? In patul lui?
Ora de culcare – La ce ora se culca copilul si care este programul lui de culcare ? Are o paturica sau un plus favorit? Poarta o anumita pijama? Doarme cu o lumina de veghe aprinsa? Usa de la dormitor se inchide sau ramane intredeschisa? Exista un dispozitiv de supraveghere?
Jucarii, jocuri si alte activitati – Ce-i place copilului cel mai mult sa faca? Ce jucarii ii plac? Ce jocuri ii plac cel mai mult? Daca copilul este suficient de mare poti sa intrebi direct. Daca nu, intreaba parintii ce activitati ii fac placere.
Personalitatea – formeaza-ti o parere despre personalitatea copilului. Este timid? Are initiativa? Este mofturos? Este usor de multumit? Astfel iti vei face o idee despre cat de dificil va fi sa stai cu acest copil si te vei putea gandi la cateva modalitati prin care sa imbunatatesti relatia cu copilul.
Frati – Daca vei supraveghea mai mult de un copil afla cum se inteleg. Se joaca linistiti sau se cearta adesea? Exista conflicte intre ei legate de anumite jucarii sau activitati? Cum ii linistesc parintii atunci cand se cearta?
|