SFATURI UTILE

PASTRAREA BONEI PE TERMEN LUNG


       

      Procesul de angajare a bonei poate dura saptamani sau chiar luni, mai ales daca va doriti cea mai buna persoana. De aceea este foarte util sa va ganditi cum veti proceda pentru a pastra bona cat mai mult timp.

       In timpul interviului atunci cand ati gasit cea mai buna candidata nu uitati sa o intrebati daca este dispusa sa pastreze acest angajament pentru cel putin un an. Raspunsul verbal dar si reactia ei non-verbala va vor indica ce are de gand sa faca un viitorul apropiat.

      Ca si angajator una dintre sarcinile care va revin este sa gasiti modalitati pentru a pastra angajata cat mai mult timp. Cea mai buna modalitate pentru a face asta este sa construiti o relatie de lucru solida cu aceasta. Pastrati claritatea si consecventa in ceea ce priveste indatoririle ei de bona. Comunicati cu deschidere si rezolvati inca de la inceput orice neintelegere care ar putea sa apara.

 

         Cererile realiste

       Este datoria bonei sa indeplineasca toate atributiile pe care le-ati discutat cat poate mai bine. Totusi este important ca angajator sa aveti asteptari realiste. Daca bona are o lista lunga de indatoriri zilnice cum ar fi gatit, aducerea hainelor de la spalatorie, si alte sarcini administrative ii va fi foarte greu sa indeplineasca cea mai importanta sarcina: sa aiba grija de copil. Ganditi-va bine daca cerintele dumneavoastra pot fi indeplinite intr-o zi avand in vedere ca trebuie sa aiba grija si de copil/copii.

        Daca va doriti o casa imaculata si aveti un bebelus si/sau un copil mic pe care ii lasati in grija bonei este mai bine sa angajti inca o persoana pentru menaj.  O alta solutie este sa clarificati ca indatoririle administrative sunt secundare fata de asigirarea fericirii, sigurantei si sanatatii copiilor.

 

        Atributiile obisnuite ale bonei

      In momentul angajarii bonei atributiile ei trebuie sa fie clare. Desi exista  variatii de la o familie la alta sarcinile de baza raman aceleasi. In mod obisnuit acestea includ  tot ce este legat de ingrijirea copiilor – prepararea mesei copiilor, organizarea de activitati stimulative, mentinerea disciplinei, spalarea si calcarea hainelor copiilor. Alte atributii mai sunt transportul copiilor la diverse activitati, organizarea de grupuri de joaca si de excursii.

       Unele bone vor fi de acord sa realizeze doar sarcini legate de ingrijirea si igiena copiilor si vor refuza indeplinirea altor sarcini legate de menaj. Alte bone vor gati si vor face menajul pentru intreaga familie. Cea mai importanta sarcina pentru angajator este sa clarifice asteptarile pe care le are de la bona.

       Bona poate avea grija de unul sau mai multi copii. Daca va avea grija de mai mult de un copil clarificati acest aspect si tineti cont de el la stabilirea salariului.

 

         Asteptarile parintilor de la bone

        Parintii pot fi foarte ingrijorati cand angajeaza o bona, mai ales daca isi lasa copiii in grija unei bone pentru prima data. Totusi daca ati fost minutios in realizarea procesului de angajare si ati definit cu claritate rolul bonei ar fi bine sa va lasati temerile la o parte  si sa lasati bona sa isi faca treaba.  Iata cateva cerinte legate de ingrijirea copilului care trebuie sa faca parte din descrierea postului oricarei bone:

·    Punctualitatea.

·    Anuntarea din timp a oricarei modificare de program de care are nevoie.

·    Informarea parintilori in legatura cu evenimente importante si evolutia copilului ingrijit.

·    Informarea parintilor cu privire la activitatile de rutina cum ar fi obisnuintele alimentare, activitatile pe care le realizeaza si locatia unde se afla in timpul in care este in grija ei.

·     Asigurarea unei atmosfere pozitive pentru copil in care ii sunt indeplinite toate nevoile de baza.

·     Discretia si respectarea intimitatii familiei.

·     Atitudinea profesionala in raport cu copiii si cu adultii.

 

       Trei semne care arata ca ar trebui sa renuntati la serviciile bonei

       Daca aveti sentimentul ca bona nu isi indeplineste sarcinile la nivelul solicitat este bine sa investigati acest aspect cu obiectivitate. Uneori temerile dumneavoastra legate de ingrijirea copilului pot sa fie putin exacerbate alteori persoana angajata performeaza la un nivel nesatisfacator. Iata cateva indicii care va vor ajuta sa faceti diferenta:

1.   Observati o sacadere semnificativa in calitatea ingrijirii copilului. De exemplu: copilul obisnuia sa fie imbracat curat, sa arate ingrijit si avea activitati care ii ocupau toata ziua iar acum arata neingrijit si se uita tot mai mult la televizor.

2.    Bona nu are rabdare cu copilul in multe situatii. Observati cu atenti gesturile si cuvintele bonei pentru a stabili daca nu ii place sa se afle in prezenta copilului dv.

3.    Este datoria bonei sa va urmeze instructiunile in detaliu. Daca nu o face fie nu intelege ce i se cere fie nu va respecta autoritatea de parinte-angajator. In prima situatie cautati sa va exprimati mai clar. In a doua situatie este timpul sa renuntati la serviciile bonei.

 

            Daca sunteti ingrijorata cu privire la actiunile bonei atunci cand lipsiti este o idee buna sa montati camere de supraveghere in zonele importante ale casei. In acest caz bona trebuie sa fie anuntata in avans, chiar din momentul angajarii daca este posibil.

 


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting