SFATURI UTILE

FAMILIARIZAREA BONEI CU MEDIUL DE LUCRU

 

            Este de preferat ca bona sa intalneasca copii inca de la primul interviu. Daca acest lucru nu este posibil inainte de a face un contract cu aceasta asigura-te ca prezinti bona copiilor lasand putin timp de acomodare inante de a-i lasa singuri cu ea. Este util si sa discuti regulile importante ale familiei in prezenta bonei si a copiilor.

            Familia trebuie sa ii prezinte bonei casa si sa sublinieze care sunt iesirile si unde sunt telefoanele in caz de urgenta.

            Zonele in care copiii sau bona nu au acces trebuie indicate clar. Subliniati locatia trusei de prim ajutor, a unei lanterne si a extinctorului. In timpul turului verificati eventualele pericole pentru copii cum ar fi chibriturile saui alte materiale inflamabile, prize, pungi de plastic, medicamente etc. Trebuie sa va asigurati ca foafecele, cutitele, aparatele de ras, bormasinile si orice altceva care ar putea rani copilul este incuiat sau securizat. Asigurati-va ca orice pericol evident este evitat (balcoane , piscine etc.).

            Prezinta bonei orice animal din casa deoarece aceasta reactioneaza in diverse feluri si procedand astfel le reduceti nivelul de stres si posibilitatea unei reactii neplacute. Informeaza bona cu privire la nevoile animalului si arata-i unde se afla mancarea acestuia.

            Este responsabilitatea parintilor sa explice bonei cum doresc sa fie gestionat comportamentul nedorit al copilului si in ce consta acesta. Bona trebuie sa stie daca familia asteapta un telefon si ce are de facut daca acesta soseste cat timp este ea de servici.

            Nu este o idee buna ca bona sa primeasca vizitatori. Daca acest lucru este necesar, trebuie ca aceasta sa ceara premisiunea familiei.

            Familia trebuie sa informeze bona daca are sau nu permisiunea sa foloseasca radioul,  televizorul sau telefonul atunci cand copiii dorm.

            Atunci cand copilul face un tratament medical acesta trebuie descris in detaliu incluzand cantitatea, orele de administrare, metoda de administrare dar si afectiunea de care sufera copilul si eventualele efecte adverse. Daca medicatia este una foarte importanta este utila programarea unei  alarme la orele dorite.  Pentru medicamentele periculoase lasati disponibila doar cantitatea necesara  perioadei in care lipsiti, reducand astfel riscul de administrare gresita. Este indicata utilizarea unui recipient special pe care sa fie scris numele copilului daca exista mai multi copii in casa. Medicamentele trebuie pastrate incuiate intr-un loc in care copiii nu pot ajunge.

            Baiaeste si ea o activitate delicata si potential riscanta deoarece copiii foarte mici se pot inneca intr-o cantitate mica de apa. Din aceasta cauza copilul nu trebuie lasat singur nici o clipa in baie.

            Masa si regulile legate de ea trebuie explicate in amanunt inclusiv daca copilul are voie sa manance sau sa bea inainte de culcare sau daca gustarile sunt permise. Oalele trebuie intoarse astfel incat copiii sa nu ajunga la manerele lor. Parintii trebuie sa mentioneze eventualele alergii ale copilului indiferent daca acestea sunt la mancare sau la orice altceva.

            Siguranta copilului in absenta parintilor este sarcina principala a unei bone. Asadar iata cateva reguli care mentin in siguranta casa si copilul.

            Caile de acces in casa trebuie mentinute incuiate. Nu deschideti usa persoanelor necunoscute decat daca familia a anuntat de venirea lor si a spus cum pot fi recunoscuti. Daca avei dubii sunati la parintii copilului. Spune-i ca nu pot veni acum la telefon si cere-i sa isi lase numele si un mesaj. Daca primesti telefoane obscene anunta parintii sau politia.

            Bona trebuie sa fie langa copii tot timpul cat sunt treji. Poate fi tentant sa lasi copiii singuri la televizor in timp ce te ocupi de altceva, dar copiii pot foarte usor sa faca lucruri care ii pun in pericol si in plus televizorul nu este cel mai bun mod de a educa un copil. Atunci cand copiii dorm trebuie verificati la fiecare jumatate de ora. Bona trebuie sa stea treaza pe toata perioada prezentei in casa.

          Atunci cand copiii sunt scosi la plimbare trebuie supravegheati cu atentie. Este responsabilitatea  parintilor sa comunice bonei cu cine au voie copiii sa se joace si pe cine pot vizita. In spatiile publice copiii trebuie supravegheati permanent. Evitati sa trimiteti copiii singuri la toaleta publica. Daca atunci cand te intorci in casa observi ceva suspect (un geam spart, usa de la intrare deschisa etc.) anunta familia si cheama imediat politia din alta casa.

            Bona nu trebuie sa foloseasca niciodata telefonul pentru mai mult de 5 minute si asta numai daca are permisiunea familiei – pentru ca acestia sa poata suna oricand.

            Daca trebuie sa parasesti casa indiferent de motiv, IA COPIII CU TINE. Nu lasa niciodata un copil sa se incuie in baie.

            Daca bona va schimba bebelusul trebuie sa se asigure ca are tot ce ii trebuie in imediata apropire a mesei pe care se face aceasta actiune pentru a nu  fi nevoita sa se indeparteze nici o clipa deoarece exista riscul ca acesta sa cada. Bona trebuie sa se asigure ca patutul / leaganul copilului este sigur. Verificati distanta dintre saltea si marginea patului. Daca este mai mare de 2 degete copilul isi poate prinde acolo un membru sau capul si sa poate rani sau sufoca. Daca distanta este mai mare pune acolo niste prosoape impaturite. Daca gratiile patutului sunt la mai mult de 10 cm distanta acestea reprezinta un pericol. Cand copilul se poate ridica parintii ar trebui sa fixeze salteaua la cea mai joasa pozitie iar bona trebuie sa verifice frecvent daca aceasta nu s-a desprins la capete.

            Orice jucarie lasata in patut trebuie sa nu fie una care poate poate sa fie folosita pentru a se catara afara din patut. Leaganele cu manere decorative pot creste riscul de strangulare. Hainele copilului orice agatatori sau coliere se pot agata  de patut, mai ales daca incearca sa se catere afara din pat. Chiar si copiii putin mai mari nu trebuie lasati nesupravegheati atunci cand se joaca iar locul de joaca trebiuie verificat pentru a indeparta obiectele care reprezinta un risc potential.

            Caruciorul sau premergatorul nu trebuie lasat nesupravegheat mai ales in preajma scarilor sau rampelor. Sistemul de fixare se poate defecta sau copilul poate face o miscare brusca si sa il rastoarne. Copilul asezat intr-un scaun inalt trebuie de asemenea supravegheat permanent deoarece poate sa alunece din el foarte usor . Asigurati-va ca orice elemente de siguranta sau centuri si tava pentru mancare sunt fixate corespunzator. Nu permiteti copilului sa se ridice in picioare cand se afla la intr-un astfel de scaun si indepartati alt  copil care doreste sa se catere pe el. Asezati scaunul suficient de departe de pereti sau mese astfel incat copilul sa nu-l poata impinge si rasturna. Ca si bona nu cautati / umblati prin casa. Nu umblati in sertare, in restul camerelor, in debarale, subsol, si in orice alte spatii care nu au legatura cu ingrijirea copilului.

            Jocul este o activitate importanta pentru bona. Copiilor le place sa ia obiecte si sa le arunce, sa le tina in brate, sa le lase sa cada, sa le dezmembreze, sa le apuce si sa le rostogoleasca. Aici este periculos faptul ca au tendinta sa le apuce si sa le bage in gura .  Daca obiectul este suficient de mic copilul se poate ineca si sufoca. O regula foarte utila este ca aceste obiecte sa nu fie mai mici decat pumnul lor. Copiii intre 1 si 3 ani se baga in cele mai neasteptate locuri, le place sa loveasca, sa impinga, sa traga, sa scoata, sa coloreze.

            Alte pericole pentru care trebuie supravegheati sunt: caderile, inghitirea de obiecte, otravurile. La acesta varsta poate darama o oala fierbinte de pe aragaz in clipa cand nu este supravegheat. De asemenea, este  foarte posibil sa se joace cu chibriturile cand e nesupravegheat. De la 3 ani in sus le plac jocurile active fizic, activitatile artistice si cele de confectionare, jocurile de rol, jocuri in care trebuie sa isi demostreze abilitatile si de asemenea le place sa li se citeasca. Aveti grijia in perajma obiectelo , locurilor in care copilul poate sa cada ca si in preajma sobelor, aragazelor, chibriturilor, aparatelor de incalzit si brichetelor.

            Dati-le lucruri cu care sa se joace cum ar fi o agenda , reviste, o foaie colorata, carioci, creioane, lipici. Daca le faci surprize ii vei bine dispune si amuza usurandu-ti astfel munca. Inventati un joc in care sa puneti lucrurile la locul lor. Amintiti-va ca indiferent daca va jucati cu copiii sau doar ii supraveghati trebuie tinuti in locuri de joaca sigure si astfel incat sa poata fi vazuti. Indeparteaza copiii de locurile potential periculoase din casa cum ar fi bucataria, baia, camerele de lucru si cele de depozitare. Copiii se misca repede deci trebuie ca tu sa te misti si mai repede!

Atunci cand se apropie ora de culcare cauta sa-l linistesti din timp. Nu mai jucati jocuri active. Citeste-i o poveste (nu una care sa il sperie).

            La intoarcere, parintii trebuie sa intrebe bona daca cei mici sunt in siguranta si daca s-au intamplat ceva neobisnuit, daca a telefonat sau venit cineva. Ca si bona trebuie sa le comunici si comportamentele laudabile ale copii lor. Ati putea chiar sa tineti un jurnal a ceea ce se intampla. Astfel ai putea sa descrii parintilor tot ce s-a petrecut.

            Dupa ce bona a plecat ca si parinti vorbiti cu copiii despre cum a decurs ziua cat ati lipsit. Intrebati ce jocuri au jucat si despre orice alta activitate. Intrebati copiii daca plac bona si au incredere in ea si de asemenea daca s-a intamplat ceva care i-a deranjat sau i-a speriat.

Concluzii:

            Parintii sunt responsabili de crearea unui mediu sigur atat pentru copii ct si pentru bona. Pregatind casa pentru perioada cat sunteti plecarti , micsorati riscul unor intamplari neplacute. Bonele trebuie sa stie intotdeauna unde se afla copiii si ce fac. O bona eficienta va fi respectata si apreciata de catre parinti.


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting