SFATURI UTILE

EDUCATIA SI DISCIPLINA         

 

           Unul dintre cele mai importante aspecte ale meseriei de bona este alegerea si punerea in aplicare a disciplinei in mod eficient, adecvat si in avantajul fiecarui copil de care va ocupati. Este normal pentru copii sa testeze limitele si sa se comporte „urat”. Modalitatea de raspuns la astfel de comportamente depinde de cativa factori cum ar fi varsta si stadiul de dezvoltare al copilului, personalitatea si temperamentul lui, gravitatea comportamentului si de conceptia ta si a parintilor asupra disciplinei.

            Chiar daca uneori nu ti se pare asa gestionarea comportamentului neplacut al copiilor ofera o ocazie foarte buna de a-i invata lectii importante de viata. Din nefericire pentru multi adulti disciplina este confundata cu pedeapsa. Desi uneori pedeapsa face parte din disciplina, aceasta cuprinde si multe alte aspecte pozitive. Disciplina se refera si la activitatea de instruire, invatarea la nivel fizic, intelectual, emotional, moral si social. Atunci cand te gandesti la disciplina in acest fel, importanta acesteia devine mult mai clara.

            Ca bona ai un rol important in modelarea si incurajarea comportamentului pozitiv al copilului. Desi nu exista o reteta pentru  disciplinarea copiilor,  pot fi formulate unele reguli generale care te vor ajuta in efortul de a disciplina copii pe care ii ai in grija in mod eficient, corect si plin de dragoste.

1. Asteptarile realiste

Pentru a avea asteptari realiste ca si bona ai nevoie de cunostinte bine structurate legate de dezvoltarea copilului. De asemenea este nevoie si de o buna intelegere a acestora deoarece nu toti copii se dezvolta in acelasi ritm. La unii dintre ei dezvoltarea fizica este mai rapida decat cea emotionala sau cognitiva. O greseala comuna intre bone este sa presupuna ca daca un copil este matur din punct de vedere fizic el este la fel de matur si emotional. Atunci cand ingrijitorul copilului fixeaza obiective nerealiste, fara sa isi dea seama programeaza esecul. Cand vorbim despre disciplina nu exista o anumita tehnica ce este eficienta cu toti copiii in toate situatiile. Asadar atunci cand te confrunti cu comportamente nedorite din partea unui copil gandeste-te la nivelul de dezvoltare al copilului respectiv si cauta o modalitate de a folosi aceasta situatie pentru  a-l invata o lectie  de viata valoroasa si potrivita varstei.

2. Comunica asteptarile pe care le ai cu claritate

Copiii vor avea dificultati in a respecta limitele stabilite daca nu inteleg care sunt acestea. De asemenea, atunci cand copilul incalca o regula este deosebit de important sa i se spuna asta. Daca se aplica o masura disciplinara este la fel de important sa i se spuna acestuia pentru ce anume. Daca profiti de aceste ocazii pentru a invata ceva copilul incurajezi comportamentul pozitiv si il previi pe cel nedorit.

3. Stabilirea de consecinte rezonabile

            Stabilirea de consecinte rezonabile este un aspect esential al disciplinei eficiente. Pentru asta este nevoie sa faci diferenta intre consecintele rezonabile  si cele nerezonabile. In luarea acestei decizii trebuie sa iei in calcul varsta si stadiul de dezvoltare al copilului ca si gravitatea comportamentului vizat. Un copil care intelege si poate respecta o regula dar nu o face ar trebui sa suporte consecinta comportamentului sau. Aceasta trebuie sa fie adecvata greselii. De exemplu o consecinta rezonabila pentru un copil de 3 ani care ia un fursec din bucatarie chiar inainte de masa ar fi sa nu primeasca desert la finalul acesteia. Una nerezonabila ar fi sa nu i se permita sa ia masa cu totul.

4. Fii afectuoasa fara a-ti pierde fermitatea

            Cercetarile arata ca cel mai eficient stil educativ este cel autoritar in care adultii exprima clar grija si sentimentele fata de copil si asteapta de la acestia sa respecte regulile stabilite de ei. Cand regulile nu sunt respectate consecintele au ca scop invatarea comportamentului adecvat.

5. Fii consecventa

            Consecventa este un alt factor important asociat cu disciplina eficienta. Bonele consecvente fac ceea ce spun ca vor face atunci cand au spus ca o vor face fara ezitare. Daca spui unui copil ca va fi pedepsit pentru incalcarea unei reguli si nu pui in aplicare ceea ce ai spus atunci esti lipsita de consecventa. Copiii au un spirit de observatie foarte dezvoltat. Imediat observa inconsistenta comportamentului adultilor si acest lucru poate duce la comportamente nedorite. Copii care sunt educati cu consecventa stiu la ce sa se astepte din partea celor care ii ingrijesc. Ei nu sunt surprinsi ca exista consecinte pentru comportamentele lor.

6. Disciplineaza in mod pozitiv

            Bonele care doresc cu adevarat binele copiilor de care au grija se ocupa si de disciplina acestora deoarece este in beneficiul celor mici. Disciplina pozitiva are ca scop invatarea, protectia, orientarea si promovarea responsabilitatii. In schimb disciplinarea facuta cu furie sau din razbunare este negativa si daunatoare pentru copii.

7. Fii un model pentru copil

            Copii iau ca model comportamentele adultilor pentru ca acesta este modul lor de a invata. Ca bona ai contact cu mai multi copii care sunt in formare aveti ocazia sa dati exemplu de comportamente pozititive si utile pentru mai tarziu. Pornind de la a face ordine dupa tine si pana la rezolva o neintelegere cu un alt adult in mod respectuos vei demonstra copiilor abilitati pe care doresti sa le dobandeasca si ei. Daca  vrei ca micutul de care ai grija sa te trateze pe tine si pe altii cu respect trebuie sa ii dai exemplu de respect pentru altii in interactiunile tale zilnice. Daca vrei ca acesta sa asculte ce ai de spus trebuie sa fii si tu dispusa sa il asculti.

8. Descopera originile comportamentului nedorit

            Copii au aceste comportamente din diverse motive. Copilul este nervos pentru ca este obosit, ii este foame,  este frustrat, vrea atentie, are probleme acasa. Cautati cauza comportmentului si gestionati-o. Procedand astfel preveniti escaladarea situatiei pana la punctul in care va scapa de sub control si o rezolvati mult mai rapid prevenind agravarea ei.

9. Fa diferenta dintre copil si comportamentul copilului

            Atunci cand copilul are un comportament nedorit este de mare ajutor sa faci diferenta duntre comportament si copil. Apreciaza comportamentul ca fiind inacceptabil dar nu eticheta si copilul la fel. Arata-i ca esti dezamagita de comportamentul lui si nu de el ca si persoana. Ca exemplu observa diferenta dintre urmatoarele enunturi: Sunt dezamagita de ce ai facut.” fata de „Ma dezamagesti.”

10. Invata din greselile tale

            Nici un parinte sau bona nu stie tot ce este de facut in ceea ce priveste gestionarea comportamentelor nedorite. Toti cei care avem copii sau am crescut copii am facut greseli atunci cand am cautat sa ii convingem sa respecte regulile. Disciplinarea copiilor este unul dintre cele mai delicate aspecte ale cresterii acestora si de aceea o sursa buna de informatii este constituita chiar de greselile pe care le faceti. Cu timpul vei deveni tot mai eficienta in gestionarea comportamentelor dificile si vei deveni capabila sa ii inveti lectii de viata valoroase care le vor fi de folos un timp indelungat.


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting