SFATURI UTILE

EXEMPLE DE MEDIERE A CONFLICTELOR    

Mai jos vom prezenta doua situatii probabile care se refera la conflicte intre prescolari. Aici vom oferi exemple de gestionare a acestora.

Scenariul nr 1: Alesia si Carmen de 3 ani si jumatate se joaca cu cuburile cand ambele vad ultimul cub galben. Ambele apuca cubul in acelasi timp. Alesia striga „E al meu! Imi trebuie!” Carmen striga si ea „ Eu l-am vazut prima, e al meu!” dupa cateva secunde de confruntare, Alesia smulge cubul din mana lui Carmen si facand asta o loveste accidental la genunchi. Carmen incepe sa planga tare in timp ce Alesia va cauta pentru a va explica cum nimic din toate astea nu este vina ei.

Pasul 1: Mergeti sa o calmati pe Carmen.Asigurati-o ca nu s-a ranit grav si ca sunteti acolo pentru a o ajuta sa rezolve situatia. Luati cubul de la Alesia si spuneti-le fetelor ca le veti ajuta sa hotarasca ce sa faca cu el. nu treceti la pasul urmator pana ce Carmen nu s-a oprit din plans si ambele s-au linistit.  Asigurati-va ca Alesia ramane in apropiere si mangaiati-o si pe ea pentru ca sa inteleaga ca sunteti si alaturi de ea.

Pasul 2:Cereti fetelor sa va povesteasca ce s-a intamplat. Oferiti fiecareia timp sa se exprime. Dupa ce au terminat ambele rezumati ce ati auzit pentru a avea o imagine clara asupra evenimentelor.

Pasul 3:Ajutati-le sa inteleaga ca problema le implica pe ambele  - ambele vor cubul. Ajutati-le sa isi dea seama ca ca este nevoie sa coopereze pentru a gasi o modalitate in care ambele sa foloseasca cubul  astfel incat amandoua sa fie multumite.

Pasul 4: Incurajati-le sa gaseasca solutii proprii. Cereti-le sa  gaseasca modalitati in care pot folosi ambele cubul si sa fie multumite. Este bine sa mentioneze cat mai multe solutii oricat de rationale sau irationale ar fi.

Pasul 5: Fetele vor discuta despre solutiile mentionate pana vor fi de acord asupra celei care se potriveste cel mai bine.

Pasul 6:Imbratisati sau mangaiati ambele fete ca si recompensa pentru ca au reusit sa gaseasca o solutie. Aratati-le ca sunteti mandra de ele pentru cum au colaborat pentru a face asta.

Pasul 7:Ajutati fetele sa puna in aplicare planul pe care l-au facut si amintiti-le de acesta daca incep sa se indeparteze de la el.

 

Scenariul nr 2: Alex si Ionut de 4 ani joaca un joc impreuna cu alti copii. Ionut omite una dintre reguli. Alex tipa la el: „nu-i corect. N-ai voie!”. Ionut raspunde: „Ba pot. Nu stii cum se joaca asta, prostule!”. Jignit Alex raspunde: „nu sunt prost, tu esti!”. Baietii continua sa se insulte pana cand va observa indreptandu-va spre ei.

Pasul 1: Calmati baietii si explicati-le ca insultele nu sunt acceptabile in rezolvarea unei neintelegeri. Luati-i pe ambii deoparte si asteptati pana ce devin atenti la dv.

Pasul 2: Cereti fiecaruia sa va povesteasca varianta lui. Rezumati versiunea fiecaruia pentru a va asigura ca ati inteles.

Pasul 3: Spuneti-le ca va trebui sa caute impreuna o solutie care le va permite sa se joace impreuna.

Pasul 4: Cereti fiecaruia sa gaseasca mai multe solutii care vor preveni viitoarele neintelegeri privind regulile jocului.

Pasul 5: Apoi baietii vor discuta solutiile gasite si se vor hotara la una care sa ii multumeasca pe ambii.

Pasul 6: Strangeti mana baietilor sau „bateti cuba”  si multumiti-le ca au colaborat pentru a gasi o solutie.

Pasul 7: Urmariti baietii pentru a va asigura ca isi respecta intelegerea.

Pasul 8: Anuntati toti copiii ca baietii au gasit o solutie pentru a continua jocul si pot sa il reia.


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting