GESTIONAREA NEINTELEGERILOR
Este normal sa apara dezacorduri cu parintii uneori. Parintii s-ar putea plange ca atunci cand i-ai luat jucaria copilul s-a suparat sau sa intrebe de ce nu raman curate hainele pe care le poarta copilul. Pe de alta parte este posibil ca tu sa fii nemultumita de micul dejun format din gogosi sau de intarzierile lor constante.
Neintelegerile nu se rezova daca sunt ignorate. Uneori parintii ezita sa faca observatii pentru ca se tem ca te vei razbuna pe copil. Ar putea sa te inlocuiasca si sa iti comunice o scuza oarecare. Sau poate tu nu vrei sa te plangi parintilor pentru ca iti este teama ca se vor supara sau te vor concedia. Cea mai buna abordare a dezacordurilor este sa le comunici parintiilor ca sugestiile si plangerile lor sunt binevenite . Explica asta de la primul interviu.
Atunci cand parintii se plang :
-
Felicita-te ca esti genul de persoana ca care parintii se simt suficient de in siguranta pentru a te aborda.
-
Asculta cu atentie ce spun parintii. Priveste parintii in ochi, da din cap cand aprobi , asteapta sa termine ce are de spus. La final repeta ce a spus sau ,,inteleg ca ‘’ sau pune intrebari pentru a intelege mai bine.
-
Asculta si sentimentele pe langa cuvinte. O plangere legata de deteriorarea hainelor poate ascunde teama de a pierde locul de munca si astfel lipsa banilor pentru a cumpara unele noi. Ai putea raspunde: Cred ca hainele se deterioreaza cand copii se joaca liberi si se distreaza. Am putea folosi la joaca haine mai vechi , deja uzate.
-
Ia in considerare ceea ce spun parintii . Au tot dreptul sa stabileasca programul copilului si cel mai adesea stiu ce este cel mai bine pentru el. De ex. un parinte care are dificultati in a culca copilul la 10 iti poate cere sa ii scurtezi somnul de dupa amiaza si poti incerca diverse solutii pentru asta.
-
Cauta sa nu te infurii sau sa te intristezi. Explica-ti punctul de vedere incepand fiecare propozite cu ,, Eu ‘’
-
Cand parintii se plang ca copilul s- a suparat cand i-ai luat o jucarie poti spune : am vazut cum Irina incerca sa ia jucaria de la Mihai si el a lovit-o cu ea . Le-am luat jucaria pentru ca nu permit copiilor sa se raneasca intre ei. Ii voi lasa sa se mai joace cu ea dar o iau daca o folosesc pentru a se lovi.
-
Daca ai facut o greseala sau ai uitat ceva , cere –ti scuze si fa ceea ce poti pentru a indrepta situatia . Toti spune ,,Imi pare rau ca George s-a simtit astfel. Nu mi-am dat seama ca inca mai dorea sa se joace cu jucaria . Poate ca trebiua sa il intrebe inainte.
-
Daca parintii iti cer sa faci un lucru care nu este indicat pentru dezvoltatrea copilului cum ar fi sa il pedepsesti sau lovesti cand se scapa pe el fii intelegatoare dar nu face nici o promisiune. Poti raspunde ,, inteleg ca va deranjeaza ,din ce cauza doriti sa actionez astfel ? Dupa ce parintele a explicat, puteti spune ,, Inteleg de ce doriti asta . Lasati-ma sa ma gandesc putin si vom vorbi putin mai tarziu.’’ Mai tarziu sau imediat reluati conversatia si mentioneaza exemple din experienta personala care iti sustin opiniile.
|