SFATURI UTILE

HRANIREA COPIILOR


        Biberoane, fete murdare, mancare scuipata, mancare pe podea toate au legatura cu hranirea copiilor. Si totusi masa poate fi un moment amuzant petrecut cu copilul.

        Daca nu ai hranit niciodata un copil viziteaza o familie cu copil mic sau chiar familia la care vei lucra pentru a vedea cum procedeaza. Pune copilul intr-un loc sigur pentru a pregati cele necesare. Fii relaxata atunci cand hranesti copilul deoarece acesta simte daca esti incordata si masa poate deveni un moment neplacut. Intotdeauna ofera copilului hrana pe care au recomandat-o parintii.

       Cere parintilor sa iti arate unde sunt toate cele necesare si cum functioneaza aparatele electrocasnice de care vei avea nevoie. Afla care sunt biberoanele, farfuriile, canile, linguritele favorite.

 

            Hranirea cu biberonul

            Multi copii beau lapte praf ca parte a hranirii lor obisnuite. Nu inlocui niciodata tipul de lapte fara a te consulta in prealabil cu parintii. In zilele foarte calde copilul poate primi apa sau suc de fructe intre mese cu aprobarea parintilor.

          Aflati daca parintii incalzesc biberonul si daca da, ce modalitate folosesc. Unii apeleaza la cuptorul cu microunde, altii pun biberonul in apa calda intr-o oala altii dau biberonul la temperatura camerei. Este important sa stiti si ce cantitate mananca copilul la o masa.

           Daca ai incalzit laptele verifica intotdeauna temperatura lui inainte sa il oferi bebelusului. Daca ai folosit cuptorul cu microunde pentru a incalzi biberonul agita-l intotdeauna pentru ca pot exista zone fierbinti. Pentru a verifica temperatura picura putin lapte pe incheietura mainii. Daca nu simti nici rece nici cald atunci temperatura este potrivita pentru bebelus.

            Alege un fotoliu confortabil si tine copilul astfel incat sa aiba capul sprijinit. Acesta trebuie sa fie mai sus decat restul corpului. Fii relaxata si vorbeste copilului in timp ce mananca. Inclina sticla astfel incat tetina sa fie mereu plina cu lapte. Astfel copilul va avea mai putine sanse sa inghita aer. Daca copilul are dificultati cand suge desurbeaza putin capacul. Daca bea prea repede mai strange-l.

            Dupa masa si chiar in timpul ei ajuta copilul sa elimine aerul inghitit. Pune-ti un prosop pe umar ridica copilul in pozitie verticala si batel usor si ferm pe spate. Este normal sa de afara si putin lapte.

 

            Hrana solida

            Cerealele din orez sunt adesea primele alimente solide pe care le mananca copilul. Apoi urmeaza un fruct, suc de fructe sau o leguma. Se va introduce un aliment nou odata pentru a testa toleranta la acesta.

            Cand copilul poate mesteca va manca legume si fructe gatite si sfaramate cu furculita, cereale uscate si paine sau biscuiti in bucatele mici.

            Acum copilul mananca asezat intr-un scaun inalt. Folosete o lingurita micuta care sa se potriveasca cu gura copilului. Ia o cantitate mica de mancare in lingurita si aseza-o spre interiorul gurii copilului pentru ca acesta poate avea tendinta de a o scuipa. Aceasta se intampla pentru ca nu stie inca sa mestece. Mai da copilului cateva lingurite chiar daca scuipa. Daca acesta nu vrea sa manance un anumit aliment nu il forta. Asteapta si hraneste-l iar mai tarziu.

            Copii mai mari vor cauta sa apuce lingurita. Astfel invata sa se hraneasca. Perioada de invatare este una in care se face multa mizerie care trebuie tolerata pentru ca este importanta in viata copilului.

 

            Hranirea copilului de 1-3 ani

            Inainte de a hrani un copil de aceasta varsta intreaba parintii cat de bine poate mesteca si ce mananca de obicei. De obicei le face placere sa amanance mancare care se poate manca cu mana pentru ca posibilitatile lor de a folosi tacamurile sunt limitate. Atunci cand le oferi tacamuri ai grija ca acestea sa fie potrivite ca marime si siguranta.

            Toti copii fac mizerie cand mananca si varsa alimetele. Dureaza pana sa invete cum sa foloseasca cu succes furculite si lingurite ca si bunele maniere la masa. Foloseste cani, farfurii si boluri de palstic pentru a preveni spargerea veselei.

            La varsta aceasta copii mananca 3 mese consistente pe zi si gustari intre ele astfel ajungand sa mance la 2-3 ore. Taie mancarea in bucatele mici pentru a facilita mestecarea. Atunci cand mananca copilul trebuie sa fie asezat pentru a scadea riscul de innecare.

 

            Hranirea prescolarilor (3-6 ani) si scolarilor

            Copii sunt diferiti din punctul de vedere al atitudinii fata de hranire. Unii mananca orice iar altii sunt foarte pretentiosi. Unii mananca mese consistente iar altii mananca in cantitati mici de mai multe ori pe zi. Oricare ar fi situatia majoritatea copiilor mananca astfel incat isi asigura necesarul de hrana.

            Ofera portii adecvate pe care copilul sa le poata termina fara a fi prea mari. O regula orientativa pentru marimea portiei poate fi: o lingura de masa plina pentru fiecare an din varsta copilului. De exemplu un copil de 3 ani va primi 3 linguri de mancare din mai multe feluri sanatoase. Daca aveti indoieli incepeti cu o portie mai mica. Puteti oricand sa o suplimentati daca copilul mai cere.

            Nu forta copilul sa manance daca nu ii este foame. Daca acesta este intr-o etapa de crestere incetinita, nu a fost foarte activ sau este bolnav va manca manca mai putin decat o facea inainte.

            Fii un exemplu bun. Copii au tendinta sa imite adultii, asa ca mananca-ti legumele.

            Uneori copilul nu mamanca indiferent ce ai face. Se intampla adesea cu scolarii si prescolarii. Daca se intampla uneori nu trebuie sa iti faci griji.

 


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting