SFATURI UTILE

MECANISMELE CONFLICTELOR APARUTE INTRE COPII SI CONSECINTELE ACESTORA

 

Conflictul: o privire din interior  

Conflictele copiilor tind sa se incadreze in 3 categorii:

  1. Controlul teritoriului fizic sau social – zone de joaca, tipuride jocuri jucate
  2. Moralitatea – drepturile fiecaruia
  3. Ordinea sociala – regulile specifice activitatilor

 

       Dependent de varsta si de stadiul de dezvoltare in timpul conflictelor copii vor folosi o serie de strategii fizice sau verbale care vor fi sau nu agresive. Strategiile pe care copiii se bazeaza sunt in legatura stransa cu subiectul conflictului si cu varsta copilului. De exemplu conflictele legate de jucarii care implica copii mici tind sa implice confruntari fizice pe cand protestele verbale sunt utilizate mai curand de copiii mai mari. Indiferent de tacticile utilizate conflictele copiilor se vor finaliza in unul din modurile de mai jos:

  • Situatia va ramane nerezolvata.
  • Un adult va impune o solutie ceea ce nu va permite copiilor sa gestioneze conflictul ei insisi.
  • Unul dintre copii va ceda in fata altuia ceea ce ar putea sa il plaseze pe cel care cedeaza intr-o situatie incorecta.
  • Implementarea unei solutii care este acceptata de toti cei implicati, iar aceasta situatie ambii copii castiga din interactiunea respectiva.

 

        Prin intermediul jocului copii dezvolta abiliatti motorii mai mult sau mai putin rafinate, invata despre regulile de socializare si isi imbunatatesc abilitatile cognitive. Majoritatea conflictelor dintre copii apar in timpul jocului. Acestea sunt influentate de caracteristicile locului de joaca, de relatiile anterioare intre copii si de prezenta sau absenta adultilor. Conflictele in timpul jocului tind sa fie mai frecvente atunci cand spatiul de joaca este destul de inghesuit si are doar o singura iesire. Alte aspecte interesante legate de conflictele copiilor la joaca sunt:

·        Atunci cand copii s-au jucat un timp impreuna inainte de a incepe conflictul probabiliatea de a gasi o solutie acestuia este mult mai mare.

·        Copii implicati in jocuri care presupun cooperarea  sunt mult mai putin agresivi decat cei care se joaca singuri sau in paralel

·        Atunci cand adultii nu sunt prezenti in spatiul de joaca este mult mai probabil ca micutii implicati in conflict sa isi asume responsabilitatea pentru interactiune si sa gaseasca  singuri o solutie pentru conflict.

 

Consecintele conflictelor

Pozitive

           Nu toate conflictele intre copii trebuie vazute intr-o lumina negativa. De fapt orice relatie apropiata implica si unele conflicte. Prin intermediul acestuia copii dezvolta abilitati sociale si emotionale de care vor avea nevoie sa isi negocieze relatiile de mai tarziu, fie ca sunt cele de la munca, de prietenie sau casatorie.  In timpul conflictului copiii pot invata sa isi identifice si sa exprime emotiile in moduri sanatoase. Invata cum sa faca un echilibru intre dorintele si nevoile lor si cele ale altora prin dezvoltarea empatiei, care reprezinta capacitatea de a vedea lucrurile si din alt punct de vedere. In plus ei pot studia efectul pozitiv sau negativ  pe care il au actiunile lor asupra altora. Gestionarea conflictelor ajuta copii sa dezvolte abilitati de rezolvare a conflictelor pe care le vor aplica in alte situatii.

Negative 

            Conflictul devine negativ cand este gestionat defectuos si se escaladeaza pana la nivelul la care copiii sunt raniti fizic sau emotional. Asadar consecintele negative ale conflictelor includ violenta fizica (cum ar fi impingerile, loviturile, muscaturile), ranirea, exploziile emotionale (tipetele, crizele de furie sau de plans), frica, jignirea, izolarea de ceilalti copii, tachinarea, sentimentele ranite. Un alt tip de „rezolvare” a conflictului este evitarea acestuia cu orice pret. Desi poate fi luata in considerarea valoarea acestui mod de actiune totusi el nu este benefic oricand deoarece actionand asa copilul poate invata sa ii lase pe altii sa profite de el in loc sa invete sa caute solutii de care pot beneficia toti cei implicati.

 


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting