SFATURI UTILE

MEDIEREA CONFLICTELOR INTRE COPII        

            Datorita diferentelor culturale si de dezvoltare intre copii nu exista un model unic al rezolvarii conflictelor intre acestia. Totusi exista niste pasi care va pot ghida in rezolvarea conflictelor intre copii in mod eficient.

            Pasii pe care ii prezentam in continuare se aplica si la prescolari si la scolari. Acestia se centreaza pe abilitatile pe care le pot dobandi copii in aceasta activiate cum ar fi  comunicarea, compromisul, capacitatea de intelege punctul de vedere al altuia si toate acestea pentru a ajunge la solutii pasnice impreuna cu ceilalti copii. Adultul are rolul de a-i invata si sustine pe copii pe masura ce invata modalitati de rezolvare a problemelor ca si cuvinte noi. Copii nu vor invata imediat cum sa actioneze eficient dar in timp vor deveni tot mai capabili sa isi rezolve problemele. Adultul are si rolul de a face modificarile necesare pentru a adapta fiecare pas diferentelor care exista intre copii.

 

Pasul 1: Initierea procesului de mediere

  • Opriti comportamentul agresiv. Asezati-va intre copii care se cearta astfel incat acestia sa fie atenti la dumneavoastra si nu unul la altul.
  • Calmati copii si atrageti-le atentia. Conflictul poate trezi emotii foarte puternice mai ales daca unul dintre participanti se simte amenintat sau ranit. Oferiti atentie si mangaiere fiecarui copil. Copii care sunt in postura de „victima”  au nevoie de atentie in primul rand. Asteptati sa se linisteasca copii inainte sa mergeti mai departe cu medierea conflictului.
  • Definiti problema. Cine a fost implicat? Ce evenimete au dus la conflict? Cum au reactionat copii (au fost agresivi, s-au jignit)? S-a mai intamplat asta si in trecut?

 

Pasul 2 :Permiteti fiecarui copil sa isi exprime punctul de vedere

  • Permiteti ficarui copil sa isi spuna punctul de vedere. La fel ca si adultii copiii vor avea perspective diferite. Este important ca fiecare isi exprime punctul de vedere. Copiii mai mici vor avea  capacitati limitate de a se exprima si va fi nevoie sa fiti mai implicat(a) in a-i ajuta sa isi exprime emotiile.
  • Nu ii intrerupeti. Pe masura ce fiecare copil trece prin acest proces cautati sa nu ii intrerupeti. De asemenea, incurajati copii sa asculte cu atentie atunci cand nu este randul lor sa vorbeasca., amintindu-le ca le va veni randul sa isi spuna parerea.
  • Rezumati punctul de vedere al  fiecarui copil.  Dupa ce copii au avut ocazia sa spuna ce aveau de spus faceti un rezumat pentru fiecare. Verificati cu fiecare pentru a vedea daca ati inteles corect.

 

Pasul 3: Concluziile

  • Definiti disputa in termeni comuni. Ajutati copii sa realizeze ca acest conflict este o problema a tuturor celor implicati. Va fi mai usor sa cooperati cu copii daca vor intelege ca nu pot rezolva problema daca nu lucreaza impreuna.
  • Asigurati-va ca fiecare copil a inteles care este responsabilitatea sa atat in ceea ce priveste problema cat si legat de solutie. Rareori unul dintre copii este cu totul nevinovat. De cele mai multe ori vina pentru declansarea conflictului o au toti copii implicati. Copii au nevoie sa inteleaga ca sunt cu totii implicati in gestionarea problemei si gasirea unei solutii realiste. Exemplu: George l-a lovit pe Matei dupa ce Matei l-a numit prost pe George. In acest caz ambii au facut ceva gresit. George trebuie sa inteleaga ca nu trebuia sa il loveasca pe Matei. Matei trebuie sa inteleaga ca a gresit  vorbind urat. Atunci cand inteleg ce rol a avut fiecare in conflict atunci pot sa avanseze in rezolvarea lui.

 

Pasul 4: Gasirea de alternative

  • Solicitati idei de la copii. Luati in considerare varsta copiilor implicati. In cazul copiilor mai mici de 3 ani rolul adultului este mai directiv – exemplu: Ce ar fi daca i-am da Anei jucaria pentru 5 minute? Apoi va fi randul tau sa te joci pentru 5 minute. Pentru copii mai mari este mai bine sa fie incurajati sa gaseasca ei idei.
  • Gasiti cat mai multe solutii posibile.  Cereti copiilor sa gaseasca cat mai multe solutii. Evitati sa evaluati calitatile solutiilor exprimate. In acest stadiu este important  doar sa stimulati copii sa se gandeasca la alternative.
  • Intrebati copii daca solutia poate fi aplicata. De multe ori vor exista mai multe solutii. Dupa ce a fost exprimata intrebati toti copii implicati daca sunt de acord cu solutia respectiva si cereti-le argumente.

 

Pasul 5: Alegerea unei solutii

  • Faceti un plan de actiune cu care sa fie de acord toti cei implicati. Toate partile implicate trebuie sa fie in consens nu numai cu solutia dar si cu actiunile care duc la punerea ei in practica. Cand copiii nu sunt de acord cu planul de actiune vor fi mult mai putin doritori sa respecte  intelegerea facuta.
  • Expuneti clar pasii cu care s-a cazut de acord.  Copii trebuie sa inteleaga bine toate detaliile actiunilor pe care le au de facut. Aplicarea acestui pas depinde de varsta copiilor implicati. Folositi un limbaj pe care il inteleg copii respectivi. Dupa ce le spuneti ce au de facut asigurati-va ca ei inteleg ce se asteapta de la ei. Cereti-le sa repete aspectele de baza ale intelegeri pentru a verifica daca au inteles.

 

Pasul 6: Sprijinirea procesului de rezolvare a problemei

  • Laudati copii cand se pun de acord asupra unei solutii. Laudati copii cu privire la ideile pe care le au. Astfel vor intelege ca sunteti mandra de ei pentru ca doresc si sunt capabili sa caute o solutie pentru problema.
  • Procesul gasirii solutiei este la fel de important ca si aplicarea efectiva a acesteia.Gestionand conflictul impreuna cu copiii faceti mai mult de cat sa aplanati o neintelegere de moment. Astfel ei invata ce vor avea de facut in situatii ulterioare. La inceput acest proces va merge mai greu decat va doriti. Pastrati-va rabdarea iar copii vor intelege curand ca urmand acesti apsi simpli vor gasi solutii eficiente.

 

Pasul 7: Punerea in practica

  • Ajutati copii sa respecte planul facut. Rezolvarea conflictelor este dificila chiar si pentru adulti. De aceea trebuie sa va asteptati de la copii sa treaca prin tot procesul fara greseli. Fiti alaturi de ei pe masura ce isi indeplinesc angajamentele.
  • Amintiti-le termenii intelegerii.  Aceasta actiune va fi cu atat mai frecventa cu cat copiii sunt mai mici si nu au experienta in rezolvarea conflictelor.

 

Pasul 8: Anuntati incheierea conflictului

  • Anuntati copiii ca s-a rezolvat conflictul. Ei au nevoie sa stie ca atunci cand isi respecta intelegerile conflictele se rezolva cu succes. Incurajati-i sa invete din experientele in care conflictele se rezolva corect. Totusi nu ii lasati sa se centreze pe trecut.

 

           Cand copii invata acesti pasi simpli vor fi mult mai capabii sa rezolve conflictele cu ceilalti copii si vor dobandi abilitatea de a gasi solutii independente in viitor. Astfel puneti bazele rezolvarii pasnice a conflictelor ceea ce ii va ajuta sa aiba relatii durabile acum si in viitor.


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting