SFATURI UTILE

STABILIREA UNUI PARTENERIAT EFICIENT CU PARINTII

     Acest articol are scopul de a ajuta persoanele care au grija de copii sa aiba o relatie pozitiva si eficienta cu parinti.
Copiii vor beneficia cel mai  mult daca sunt inconjurati si sustinuti de mai multe persoane: parinti, frati surori, bunici, bone, prieteni ai familiei si altii care formeaza un cerc comunitar. Bona impreuna cu parintii stabilesc modalitatile principale de comunicare.  In unele cazuri bona ar putea fi prima persoana in care parintii au avut incredere in legatura cu copilul lor. Cand parintele vede ca bona este organizata, prietenoasa si copilul este capabil sa se relaxeze si sa relationeze  cu ea in maniera deschisa impreuna va situati pe cercul comunitar al copilului.
Modul de a comunica cu parintii este foarte important in rezolvarea problemelor care pot sa apara. Cand bona si parintii se inteleg reciproc si coopereaza copiii sunt mai fericiti si invata mai multe.

Informarea: Parintii aleg pentru copiii lor intre doua tipuri de ingrijire: in familie sau la un centru specializat (cresa, gradinita) In prima varianta doresc un mediu in care una sau doua persoane sa acorde toata atentia copilului lor. Dezavantajul este ca e posibil ca parintii sa se teama de faptul ca copilul s-ar putea atasa mai mult de bona decat ei. Cand parintii s-au hoatarit la ingrijirea institutionalizata este posibil sa se simta vinovati ca isi lasa copilul intr-un loc necunoscut. S-ar putea ingrijiora cu privire la siguranta si fericirea copiilor. S-ar putea teme ca copii nu vor primi atentia de care are nevoie.
Cand va intalniti pentru prima data cu parintii aratati-va disponibilitatea de a face vizita. Aceasta trebuie programata atunci cand le puteti acorda deplina atentie. Daca parintii doresc sa va observe cum va ocupati de copii stabiliti vizita cand copilul este activ si desfasurati activitati impreuna. Cand soseste bona ajutati copilul sa gaseasca ceva cu care sa se joace. Incepeti discutia intreband parintii despre mediul in care este obisnuit copilul, despre sanatatea acestuia; despre bonele precedente si despre ceea ce il intereseaza cel mai mult. In acest timp observati cum se intelege copilul  cu parintii lui. Descrieti- va pe dv. si familia dv. Descrieti si cum planuiti sa aveti grija de copilul lor. Explicati in ce consta disciplina din punctul de vedere al dv. si cum planuiti sa o intariti. Clarificati ca nu veti lovi sau zgaltai copilul si chiard daca parintii recomanda pedepsele fizice acest lucru este interzis prin lege. Daca la un moment dat in timpul interviului observati ca nu va vati intelege cu familia sau cu copilul clarificati acest lucru imediat.

Daca esti de acord sa ai grija de copilul respectiv comunica parintilor conditiile tale si asigura-te ca nu ai omis nimic si ca ei au retinut toate informatiile.
Asigura- te ca ai retinut numele parintilor si al copilului si ca le pronunti corect.
Creeaza- ti obiceiul de a vorbi zilnic cu parintii despre copilul lor. Acest lucru se poate realiza prin discutii care au loc seara cand parintii sosesc de la servici. Dimineata intereseaza-te de evenimentele petrecute cu copiii in lipsa ta: cum au dormit  si daca au mancat micul dejun / cina . Verifica rapid starea de sanatate a copiilor. Parintii se grabesc adesea dar este important sa ii intrebi despre orice a suparat sau modificat comportamentul obisnuit al copiilor.
Cand discutati cu parintii seara mentionati ce au facut copiii in timpul zilei punctand accentul pe ceea ce au invatat si pe ceea ce s-a intamplat amuzant . Discuta ca parintii orice idee ai despre schimbarea programului si asigura-te ca acestia sunt de acord cu orice activitate pe care o doresti sa o introduci in programul copilului . In acelasi timp incurajeaza parintii sa te informeze cu privire la schimbarile din programul copilului .
      In comunicarea cu parintii gaseste modalitati de a le arata respectul pentru ideile si cunostintele lor . De ex. ai putea spune : Il cunoasteti cel mai bine pe Vladut cum il convingeti sa mearga la culcare ?   Asigura-te ca ei inteleg ca stii ca parintii sunt pe primul loc in viata copilului si ca tu esti acolo sa ii sustii si nu sa ii inlocuiesti. Toate actiunile tale te ajuta sa castigi increderea ceea ce duce la prevenirea unor probleme la solutionarea mai eficienta a celor ce apar .

 Sfaturile bonei
     Dupa ce copilul s-a obisnuit cu tine si programul a devenit stabil este posibuil ca parintii sa aiba intrebari cu privire la dezvoltatrea copilului.
De ce plange copilul atat de mult cand pleci?
Cum putem pregati copilul pentru etapa urmatoare ?
Uneori familiile trec prin schimbari stresante: pierdera locului de munca, separare, divort, decesul cuiva iubit,  nasterea altui copil. Astfel de evenimente afecteaza copilul si relatia ta cu parintii.
Nu da sfaturi care iti depasesc experienta. Daca familia se afla intr-o astfel de situatie si vrei sa ajuti si nu stii cum intraba-i  intai pe ei cu ce ii poti ajuta cere sfatul unei prietene sau cauta intr-o carte.

Valorizarea diversitatii
Daca ai merge in vizita la  100 de familii ai fii surprinsa de cat de putin sunt compuse din mama , tata si copiii. In multe este un singur parinte . Cel mai adesea acesta se simte singur si suprasolicitat . In alte case bunicii sau altcineva locuieste cu familia . Probabil ca si acestia se implica in cresterea copilului. In alte familii au un parinte vitreg , un frate vitreg sau o sora vitrega . Veti auzi copilul vorbind despre celalalt tatic sau despre prietenul mamei.
Carecteristicile membrilor familiilor variaza si ele . Unii sunt adolescenti iar altii sunt trecuti de 40 ani , Unii nu au terminat liceul iar altii au mai multe doctorate . au religii diferite si obiceiuri culinare diferite . Parintii au idei foarte diferite despre cresterea copiilor . Si motivele pentru care au nevoie de bona sunt diferite . Unii parinti trebiue sa munceasca altii aleg sa munceasca pentru confort financiar . Altii doresc sa munceasca pentru ca asta ii face sa se simte impliniti .
     Acceptand postul de bona trebuie sa faci fata nevoilor specifice copului si ale familiei. Trebiuie sa te decizi daca poti lucra cu familia respectiva. Este important sa ai o minte deschisa si sa iti lasi la o parte prejudecatile. Uneori poti avea impresia ca educi si parintele in legatura cu ingrijirea copilului. Respecta parintele si deschide canalele de comunicare. Acest lucru te poate ajuta mult in stabilirea unui partenierat eficient.

Incurajarea implicarii parentale   
     Fii deschisa pentru posibilitatea ca parintii sa apara in orice locatie si orice moment al zilei. Aceste vizite spontane fac deliciul copiilor si asigura parintii de siguranta copilului. Este posibil ca acest lucru sa te faca sa te simti inconfortabil si sa ai impresia ca interfereaza cu activitatile tale. Parintii au dreptul sa stie ce se intampla cu copilul lor in orice moment.

parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting