REGULILE CASEI - SFATURI PENTRU BONE
Regulile casei
Fiecare familie are anumite reguli pe care le respecta in propria casa. Acestea difera foarte mult de la familie la familie. Munca de bona este una speciala prin faptul ca ea se petrece la domiciliul angajatorului si in afara de regulile de munca trebuie respectate si regulile casei. Afla ce este permis si ce nu.
Exemple :
- Folosirea televizorului. Copiilor le este permis sa se uite la tv ? Cat ? Care programe si emisiuni sunt interzise la tv ? Lace ora se inchide tv ?
- Folosirea frigiderului. Copiii isi pot lua / primi gustare de cate ori doresc ? dar tu ? Familia are reguli stricte legate de accesul la frigider sau nu ?
- Accesul in camere. In general este bine sa nu intri in camerele in care nu ai nevoie. In plus este posibil sa existe camere in care familia doreste sa nu intri sau camere in care tu poti intra dar copiii nu.
- Plimbarile. Unii parinti doresc sa mergi cu copiii la plimbare iar altii sa ramai in casa sau in curte cu ei.
- Joaca energica. Unii parinti sunt de acord ca copiii lor sa se joace cum doresc chiar daca asta implica tipete, alergatura, agitatie,lupte etc Altii se asteapta la un control mai strict.
- Raspunsurile copiilor. este permisa putina obraznicie sau sarcasm sau nu ?
- Informarea parintilor. unii parinti doresc sa stie daca copiii au comportamente nedorite iar altii sunt multumiti daca totul este in regula cand ajung acasa. Intreaba parintii la ce comportamente trebuie sa fii atenta si pe care le poti trece cu verderea. Daca vezi copilul ca face ceva care il raneste pe el sau pe altcineva sau daca face ceva periculos su distructiv spune imediat parintilor.
- Disciplina. cum disciplineaza parintii copiii atunci cand se comporta nedorit ? parintii doresc ca tu sa administrezi pedepse respectand anumite regului sau vor doar sa le spui ce s-a intamplat cand ajung acasa ? de exemplu un parinte poate spune,, daca ana nu se spala pe fata si pe maini dupa ce s-a jucat nu mai primeste dulciuru ‘’ altul poate spune,, Daca bogdan nu se spala pe fata si pe maini dupa joaca spune _mi si voi discuta cu el despre asta.
Intelege si respecta diferentele culturale
Credintele si obiceiurile variaza de la familie la familie. Persoanele pentru care lucrezi pot avea alta religie, nationalitate sau origine decat tine si asta ar putea insemna ca au reguli si obiceiuri speciale legate de :
Mancare. Unele persoane nu mananca carne de porc. De asemenea pot exista reguli speciale legate de mancare in anumite perioade ale anului sau la anumite sarbatori.
Rugaciunea si alte ritualuri. Copiii cu care stai se pot ruga altfel decat tine sau la alte ore.Sau poate ca se roaga si tu nu. Este important sa ii lasi sa faca asta fara comentarii. Nu trebiue sa li te alaturi dar nu intrerupe niciodata. Daca rugaciunea face parte din viata ta dar nu este un obicei pentru copiii de care ai grija nu ii judeca si nici nu sugera sa faca asta.
Imbracamintea. Unele familii se imbraca altf l decat tine datorita culturii si religiei lor. Fii constienta de diferente si accepta modul de viata.
Important. Ca si bona nu este treaba ta sa comntezi sau sa pui la indoiala credintele sau traditiile familiei pentru carelucrezi. Nu spune copiilor ca traditiile lor sunt gresite, ciudate si nu sublinia diferentele dintre tine si ei in moduri caresa ii faca sa se simta rusinati, inferiori, marginalizati. Ia astfel de experiente ca pe o ocazie buna de a invatadespre alte culturi.
Reguli general valabile
Sunt cateva reguli care trebiue respectate in orice familie chiar daca nu sunt mentionate.
Fara vizite. In afara de rarele situatii cand parintii copilului permit vizite nu trebuie sa intre nici un strain in locuinta. atentia ta trebuie sa fie indreptata catre copil si nu catre oaspeti.
Nu umbla prin lucruri. Daca ai fost tentata sa faci asta nu trebuie sa te simti prost. Curiozitatea este naturala. Ca bona insa trebuie sa respecti intimitatea familiei pentru care lucrezi. Pune-te in locul lor si imgineza-ti cum te-ai simti daca isi baga cineva nasul in lucrurile tale.
Fara activitati care nu sunt de varsta copiilor pe care ii ai in grija. Asta inseamna ca nu te vei iuta la tv. la filme care nu sunt de varsta copiilor din grija ta. De asemenea nu citim copiilor ceva ce i-ar putea speria sau produce dificultati de adormire. In plus ai grija cum vorbesti altfel vei fi responsabila ca ai invatat copiii cuvinte urate.
|