SFATURI UTILE

SOMNUL COPIILOR


               Indiferent de varsta copilului intreaba parintii despre obiceiurile sale legate de somn. Ce face copilul inainte de reprizele de somn din timpul zilei? Dar inainte de cel de noapte? Respecta aceasta rutina pentru ca astfel vei ajuta copilul sa se simta in siguranta si va adormi mai usor.

Bebelusii (0-1 an)

        Copii mici dorm cand sunt obositi. Unii au dificultati in a se linisti pentru somn. Altii sunt prea obositi si adorm mai greu din aceasta cauza. Este foarte important sa cunosti copilul punand multe intrebari si observandu-l cu atentie pentru a afla ce il ajuta sa se linisteasca.

       Copii putin mai mari au de obicei o rutina – ceva ce parintele face de fiecare data cand merge la culcare. Intreaba intai parintele si apoi poti folosi alte tehnici care sa ajute copilul sa adoarma:

 • Pune muzica linistitoare si in surdina.
 • Mangaie-l usor pe spate si fredoneaza.
 • Cand copilul plange putin dar ramane culcat in patut ramai in liniste in camera sau iesi fara zgomot. Nu lasa copilul sa planga mai mult de cateva minute inainte de a interveni. Daca se ridica sau plange mai mult ajuta-l sa se relaxeze si sa se linisteasca pentru somn. Nu este intotdeauna usor sa adormi un copil. Nu fii surprinsa daca dureaza destul de mult.

 

Copii mici (1-3 ani)

 • Intreaba parintii cum este obisnuit copilul – cum il culca parintele
 • Copiilor de aceasta varsta le place mai mult sa se joace decat sa doarma. Ajuta-l sa se linisteasca inainte de culcare citindu-i o carte sau spunandu-i o poveste in timp ce stati culcati.
 • De obicei la aceasta varsta copii nu mai plang inainte de adormire. Deci asigura-te ca ajuti copilul sa se linisteasca suficient inainte de ora de somn.

 

Prescolarii (3-6 ani)

 • Intreaba parintele ce ii place copilului sa faca inainte sa adoarma.
 • Initiaza doar activitati linistite inainte de culcare. Din motive de siguranta supravegheaza copilul in timpul somnului. La aceasta varsta se pot trezi oricand si sa faca ceva care ii poate pune in pericol.
 • Citeste-i, relaxati-va si jucati jocuri de imaginare pentru a stimula copilul sa inchida ochii. De exemplu isi poate imagina ca stati pe malul marii si priviti norii.

 

Scolarii

 • Informeaza-te cu privire la ora de culcare si perioada de somn.
 • Copiilor mai mari le place adesea sa citeasca sau sa li se citeasca inainte de culcare pentru ca asta ii ajuta sa se relaxeze.
 • Cand copilul are o zi foarte agitata s-ar putea sa aiba dificultati in a se linisti suficient de mult pentru a adormi. Vor fi de ajutor activitatile linistite cum ar fi ascultarea de muzica in surdina, jocurile care se joaca stand asezati sau intinsi si cele care folosesc imaginatia. De exemplu isi poate imagina ca zboara deasupra norilor si sa descrie cum ar fi.

       Unii copii pot fi agitati pentru ca tu esti acolo. Ii poti asiguta ca atunci cand se vor trezi parintii vor fi acasa, daca acesta este cazul. De asemenea formarea unei relatii in care copilul se simte bine si relaxat in prezenta ta este de mare ajutor.

 


parteneri

Agentie babysitting
www.bonamia.ro

Agentia Bona Mia - profesionalism
- personal atent selecatat.
Cursuri administrator
www.administrator-bucuresti.ro

Cursuri de calificare pentru
administrator de condominiu
Ingrijire batrani la domiciliu
www.seniorcare.ro/

Personal cu experienta in
ingrijirea persoanelor varstnice.
Menajera Bucuresti
www.bonamia.ro/
Apeleaza la o agentie specializata
Recrutare profesionista.
Administrare imobile
www.bonclean.ro/

Administrare spatii rezidentiale
Specialisti in intretinere si administrare.

Servicii de admininistrare si curatenie Ingrijire batrani la domiciliu Pensiuni, hoteluri, apartamente Cursuri administrator blocInstalator, electrician, zugravAdministrare bloc - imobile Agentie babysitting